Yeni Başlayanlar İçin Taş Boyama - Stone Painting for Beginners


What is Stone Painting? - Taş Boyama Nedir?

Stone painting has become very popular recently. It is also not very expensive as an easy art therapy like other painting hobbies and lets us work with small objects. This guide is for beginners who want to learn how the stone painting. You will find complete resources with suitable materials, tips, and design ideas. Keep reading if you don't know where to start the stone painting.

Son zamanlarda oldukça popüler hale gelen taş boyama, diğer boyama hobileri gibi çok masraflı olmayan ve küçük objelerle çalışılabildiği için pratik bir sanat terapisi. Taş boyamayla ilgili bu başlangıç kılavuzu, doğru malzemeler, ipuçları ve tasarım fikirleriyle eksiksiz bir kaynak. Taş boyamaya nereden başlayacağını bilmiyorsan yazıyı okumaya devam et.

The first thing you need to do is find a nice-sized stone to paint. Keep your eyes open during holidays, forests, and walking. It may suddenly come across you while walking on the beach or in the park. Just collect beautiful stones of different sizes and paint them in the colors and patterns you want. You may give them to your loved ones or keep them all to yourself.

⛔Remember! It is forbidden to take stones in some areas, especially in protected areas!⛔

İlk yapman gereken güzel, boyayabileceğin ve tabi ki taşıyabileceğin boyutta bir taş bulmak. Tatillerde, orman ve park yürüyüşlerinde gözünü dört açmalısın. Uygun taşlarla nerede karşılaşacağını bilemezsin. Kumsalda ya da parkta yürürken aniden karşına çıkabilir. Boyamak için farklı boyutlarda ve renklerde güzel taşlar topla ve istediğin renklerde ve desenlerde boyamaya başla. İster sevdiklerine hediye et, istersen hepsini kendine sakla.

⛔Bazı bölgelerde ve özellkle sit alanlarda taşları almanın yasak olduğunu unutma!⛔

To whom Stone Painting is Suitable For? Taş Boyama Kimler İçin Uygundur?

Stone painting as an art and art therapy is suitable for anyone who likes to work with colors. Stone is not different from canvas or paper, and the second material is paint, as we are familiar with. However, since the surface is different, it may be challenging at first, but there are ways to get rid of the rough parts. Keep reading for details.

Taş boyama, çizim yapmayı ve renklerle çalışmayı seven herkes için uygun. Kullanılan malzeme olan taş, aslında tuval ya da kağıttan farklı değil. Diğer malzeme de bambaşka bir şey değil sadece boya. Yüzey kağıttdan farklı olduğu için belki başlangıçta biraz zorlayıcı olabilir ancak pürüzlü kısımlardan kurtulmanın yolları da var. Detaylar için okumaya devam et.

How to Start to Stone Painting? Taş Boyamaya Nasıl Başlanır?

If you haven't worked with a material other than paper before, you should choose a smooth medium stone or a large rock. I know that when you read the rock, your eyes suddenly wide opened, but I do not mean a huge thing. You can choose a rock that you can carry with one hand but cannot throw easily with one arm. Since I had experience on different surfaces before, I started with the tiny stone in the 4*5 size here.

Eğer daha önce kağıt dışında bir malzemeyle çalışmadıysan, pürüzsüz ve orta boy bir taş ya da büyük bir kaya seçmelisin. Kaya derken devasa bir şey değil, tek elinle taşıyabileceğin ama tek kolla rahatlıkla fırlatamayacağın boyutlarda bir kaya seçebilirsin. Ben daha önce farklı yüzeylerde boyama yaptığım için 4*5 boyutlarında, şu yazıdaki minik taşla başlamıştım.

Choose a Simple Design - Basit Bir Tasarım Seç

Start with a simple design without tiny details. If you fail initially, you may be disappointed and give up. The main goal is here is to relax and have fun through art therapy.

Basit bir tasarımla başla ve çok küçük detaylar yapmaya çalışma. Eğer başarısız olursan hayal kırıklığına uğrayabilir ve vazgeçebilirsin. Buradaki amaç sanat terapisi yoluyla rahatlamak ve eğlenmek.

If you don't have any idea about the design, you can research the internet with the keyword stone painting. You can become a member of stone painting and hobby groups on social media and look at examples that will support your creativity. The more models you see and experiment with, the better the result.

Tasarıma dair herhangi bir fikrin yoksa taş boyama ya da stone painting anahtar kelimeleriyle internette biraz araştırma yapabilirsin. Sosyal medya mecralarındaki taş boyama ve hobi gruplarına üye olabilir ve yaratıcılığını destekleyecek örneklere bakabilirsin. Ne kadar çok örnek görür ve deneme yaparsan sonuç her seferinde çok daha iyi olacaktır.

Let’s Get Rid Of the Rough Surface and Prime
Pürüzlü Yüzeyden Kurtulalım ve Astarlayalım

Before I start painting the stone, I smooth the surface with sandpaper. A medium grit number will be ideal for sanding. But if stone easily crumbles, you should use high grit sandpapers. Low and very low grit sandpaper means grit numbers are very abrasive, and therefore you may not be able to give your stone the smoothness you want.

Ben taş boyamaya başlamadan önce yüzeyi zımpara ile biraz düzeltiyorum. Zımparada orta kum numarası ideal olacaktır ancak çok fazla parçalanabilecek bir taşsa yüksek kum numaralı zımparalar kullanabilirsin. Çok düşük ve düşük kum numarasına sahip zımparaların aşındırıcılığı çok fazladır ve bu nedenle taşına istediğin pürüzsüzlüğü veremeyebilirsin.

After obtaining a smoother surface, we need to prime the stone for the sharpness of the colors. You can use primers used for wall painting. I work with water-based paint, using water-based white paint as a primer. Also, if you like the natural stone look and light color tones, you don't have to prime.

Daha pürüzsüz bir yüzey elde ettikten sonra renklerin keskinliği için taşı astarlaman iyi olur. Duvar boyama için kullanılan astarları kullanabilir ya da su bazlı (akrilik) boya kullanabilirsin. Ben su bazlı boya ile çalışıyorum ve astar olarak da yine su bazlı beyaz boya kullanıyorum. Ancak doğal taş görünümünü ve hafif renk tonlarını seviyorsan astar yapmak zorunda değilsin.

⛔The primary purpose of my blog is to recycle and use what you have. So you can use any white paint that you have as a primer. It is better to give priority to the materials we have, it will be beneficial for our environment and our budget.⛔

⛔Blogumun temel amacı, geri dönüşüm ve elde olanı değerlendirmek olduğu için elinde olan herhangi bir beyaz boyayı da astar olarak kullanabilirsin. Önceliği her zaman elimizde olan malzemelere vermemiz hem çevremiz hem de bütçemiz için çok yararlı olacaktır.⛔

Step by Step Stone Painting Adım Adım Taş Boyama

  • Wash the stones well and dry them.
  • Use sandpaper to smooth the surface. Optional.
  • Prime it with white and let it dry. Optional.
  • Draw your design on paper. Optional
  • Draw your design on the stone. Optional
  • The rest is up to your creativity :)That is all, and now I will talk about my technique.
  • Depending on the season, I wash and leave them to dry in the sun or on the heater, but it does not have to be sun or heater. You can dry them anywhere in the house.
  • I use sandpaper to smooth the surface if it needs.
  • I prime it with acrylic paint according to the color of the stone. Light-colored stones do not need many coats, but dark-colored stones require several coats.
  • After the primer process, I start transferring the design to the stone. I don't usually draw before coloring. Maybe I've done it once or twice. I continue with brushes and paints.
  • Taşları güzelce yıka ve kurula.
  • Taşın yüzeyinin durumuna göre zımparala ya da doğal haliyle kullan.
  • Yİne taşın yüzeyine, rengine ve tabi ki kendi zevkine göre taşı beyaz boyayla astarla ve kurumaya bırak. Keskin renkler elde etmek için gerekli ama zorunlu değil.
  • Önce kağıt üzerinde tasarımını yapabilir ve ardından taşın üzerine aktarabilirsin.
  • Bundan sonrası yaratıcılığına kalmış :)Temel adımlar bu şekilde. Şimdi kendi tekniğimden bahsedeceğim.
  • Taşları yıkıyor ve kuruluyorum, mevsime göre güneşte ya da kalorifer üerinde kurumaya bırakıyorum ancak güneş ya da kalorifer zorunlu değil, evde herhangi bir yerde de kurutabilirsin.
  • Çok ihtiyaç varsa zımparalıyorum ancak her zaman değil. Bazen tasarıma göre pürüzlü olması daha iyi oluyor.
  • Akrilik boyayla taşın rengine göre astarlıyorum. Açık renk taşlarda çok fazla kata ihtiyaç olmuyor ancak koyu renk taşlarda birkaç kat gerekli.
  • Astar kuruduktan sonra aklımdaki tasarımı taşa aktarmaya başlıyorum. Öncesinde kurşun kalemle bir çizim yapmıyorum. Belki bir ya da iki kez bu şekilde çalışmışımdır. Fırça ve boyalarla devam ediyorum ve sonuç benim için çok tatmin edici oluyor :)

What Are the Materials Required? Taş Boyama Yaparken Gereken Malzemeler Nelerdir?

Most of the materials I will talk about here are optional, so you don't have to buy or use them. You can choose and use different options.

  • Medium or high grit sandpaper
  • Primer paint - Used for wall or water-based paint (acrylic) or whatever liquid paint you have in the house.
  • The brush is essential. Perhaps the brush part will be costly because one of the essential parts is the quality of the brush. It is up to you. But a fine quality brush always gives good results. If you plan to use special stone painting pencils, you will not need a brush.
  • You can use any tool that will allow you to practice different drawing techniques. I use tools such as matches and toothpicks for details.
  • A soft-tipped pencil. You can use a pencil to draw your design on the stone.
  • You can use ink or marker to outline your design after drawing and painting.
  • Acrylic paint or stone painting pencils.
  • Water bowl and sponge for cleaning brushes.
  • Appropriate clothes or apron to wear while painting.
  • If you like glossy results, the varnish is suitable for the paint you use.

Burada bahsedeceğim malzemelerin çoğu seçenekli yani almak ya da kullanmak zorunda değilsin. Farklı seçenekler tercih edebilir ve kullanabilirsin.
  • Orta ya da yüksek kum numaralı zımpara.
  • Astar boya - Duvar için kullanılanlar ya da su bazlı boya (akrilik) ya da evde ne tür sıvı boya varsa.
  • Fırça önemli. Belkide en çok para harcayacağın kısım fırça olabilir. İnce uçlu fırçalar idealdir. Ucuz ya da pahalı olması da senin kararın ancak kaliteli fırça her zaman güzel sonuçlar verir. Özel taş boyama kalemlerinden kullanmayı planlıyorsan fırçaya ihtiyacın olmayacak.
  • Fırça yerine geçebilecek ya da farklı çizim teknikleri uygulamana imkan verecek her türlü gereci kullanabilirsin. Ben detaylar için kibrit, kürdan gibi gereçleri kullanıyorum.
  • Yumuşak uçlu bir kurşun kalem. Tasarımını taşa çizmek için kurşun kalem kullanabilirsin.
  • Çizim ve boyama sonrasında tasarımının ana hatlarını belirlemek istersen mürekkep ya da ince uçlu mürekkepli kalemler kullanabilirsin.
  • Akrilik boya ya da taş boyama kalemleri.
  • Fırçaları temizlemek için su kabı ve sünger.
  • Boyama esnasında giymek için uygun kıyafet ya da önlük.
  • Parlak sonuçlar seviyorsan kullandığın boyaya uygun vernik.

What are the Tips for Stone Painting? Taş Boyamanın Püf Noktaları Nelerdir?

  • Eğer acelen varsa taşlarını yıkandıktan, astarlandıktan ve boyandıktan sonra kuruması için saç kurutma makinesi kullanabilirsin..
  • Boyarken hata yaparsan, hatalı olan kısım kurumadan tuvalet kağıdı ile hafif tampon haretetlerle temizleyebilir ya da kurumasını bekleyebilir ve beyaz boyayla hatayı gidererek yeniden boyayabilirsin. Paniğe gerek yok :)
  • Tasarımını tamamladıktan sonra kullandığın boyaya uygun, sararma yapmayacak vernik kullanabilirsin.
  • Çok ince detayları boya kalemleriyle ya da markerlarla çizebilirsin.
  • Farklı boya türlerini bir arada kullanabilirsin.
  • Çok detaylı bir tasarım yapmak istiyorsan küçük taşlar ve pürüzlü yüzeyler biraz yorucu olabilir.
  • Eğer ne çizeceğine karar veremediysen taşın şekline göre ilerleyebilrisin. Bazen bir kuru kafa, bazen de kalp şeklinde bir taş sana ne olmak istediğini fısıldayacaktır.
  • Taşını nerede kullanacağın da önemli. Eğer bahçe için boyama yapıyorsan koruyucu kaplaması olmalı. Daha güçlü kaplayıcılar ve vernikler kullanmalısın.
  • Bazen birden fazla taşla çalışarak farklı tasarımlar yapabilirsin ve bunları birleştirmen gerekebilir. Yapıştırmak için genellikle silikon mastik kullanıyorum. Sıcak silikon da bir seçenek ancak çok dayanıklı olmuyor.
  • If you are in hurry, you can use a heater or a hairdryer to dry the stones after washing, priming, and painting.
  • If you make a mistake while painting, you can clean the paint with toilet paper before it dries, or you can wait for it to dry and repaint by removing the error with white paint. No need to panic :)
  • After completing your design, you can use a varnish suitable for the paint you use.
  • You can draw excellent details with colored pencils or markers.
  • You can use different types of paint together.
  • Small stones and rough surfaces may be tiring if you want to make a very detailed design.
  • If you can't decide what to draw, you can proceed according to the shape of the stone. Sometimes a skull or a heart-shaped stone will whisper to you whatever it wants to be.
  • Another critical part is where you will use your stone. If you do it for the garden, it will need a protective coating, and you will need stronger coaters and varnishes.
  • Sometimes you can work with more than one stone to create different designs, and you may need to combine them. I usually use silicone sealant for bonding. Hot silicone is also an option, but it is not very durable.