Scrapbooking Nedir? - What is Scrapbooking?

Scrapbooking Nedir? What is Scrapbooking?



Bir sanat ve aynı zamanda belgeleme etkinliği olan Scrapbooking, fotoğraf albümü, günlük, ajanda, not defteri gibi çok çeşitli amaçlar için uygulanabilen bir teknik. Son yıllarda çok popüler olan Scrapooking’in en çok sevilen tarafı bol bol süsleme kullanılması ve çok rahatlatıcı bir teknik olması. Aslında malzemeleri bir pahalı ancak Scrapbooking yapmak için temel gereçler dışında çok fazla malzeme satın almak zorunda değilsin. Dergiler, kutular, süpermarket ürün katalogları ve daha birçok şeyden Scrapbooking malzemesi yapabilirsin.

Scrapbooking, which is an art and documentation activity at the same time, can be created for a wide variety of purposes, such as photo albums, diaries, calendars, notepads. The most notable aspect of Scrapbooking is that it uses a lot of ornaments and is a very relaxing technique. In fact, the materials are expensive, but you don't have to buy a lot of materials other than the basics to make Scrapbooking. You can make scrapbooking material from magazines, boxes, supermarket product catalogues, and more.

Temelde Scrapbooking fotoğraf albümü ve anı defteri amacıyla başlamış bir tür hobi. Bu teknikle birbirinden güzel davetiyeler, tebrik kartları, defterleri albümleri not defterleri ve kağıtla ilgili aklına gelebilecek her türlü hediyelik eşya ya da gereç yapabilirsin. Hem eğlenceli hem de yaratıcılığı artıran bir hobi olarak Scrapbooking ile mutlaka tanışmalısın.

Scrapbooking is a hobby that started as a photo album and memory book. With this technique, you can make beautiful invitations, greeting cards, notebooks, albums, notepads and all kinds of souvenirs or materials related to the paper that you can think of. You should definitely meet Scrapbooking as a fun hobby and increases creativity.

Scrapbooking'in Tarihi  History of Scrapbooking

Bir hobi olarak Scrapbooking, 15. ve 16. yüzyıllarda başlamış. İlk zamanlarda sadece bir tür koleksiyondu. Bu koleksiyonlar yemek tarifleri, tebrik kartları, kağıt hatıra parçaları ya da biletler anı olarak saklanması amacındaydı. 1980'lerde artık bugün bildiğimiz halina dönüşmeye başladı. Bu bol süslemeli ve eğlenceli hali popülerleştikçe, anılarını kaydetmek ve korumak isteyen herkes için eğlenceli ve önemli bir aktivite halini aldı.

Scrapbooking as a hobby started in the 15th and 16th centuries. In the early days, it was just a collection. These collections were to keep recipes, greeting cards, papers, or tickets as memories. In the 1980s, it began to transform into what we know today. As ornamental and fun versions became popular, it became a fun and essential activity for anyone who wants to save and preserve their memories.

Scrapbooking özellikle 2000’lerin başlarında iyice popüler hale geldi. ABD’de yükselişe geçerek inanılmaz bir sektör haline geldi ve Çin’in toplu ve hızlı üretimle sektöre dahil olmasıyla devasa bir endüstri halini aldı. Özellikle hobi bloglarının artışıyla popülaritesini artırdı ve dijital olarak da Scrapbooking materyallerinin ticareti başladı.

Scrapbooking became popular in the early 2000s. It has become an incredible and massive industry with the involvement of China in the sector with mass and rapid production. It increased its popularity, especially with the increase of hobby blogs and the digitally trading of Scrapbooking materials.

Günümüzde Scrapbooking Scrapbooking Today

Scrapbooking artık çok daha popüler. Hele pandemi dönemindeki kapanma sürecinde, hobiciler ve yeni bir hobiye başlamak isteyenler için harika bir alternatif oldu. Popülerleşmesinin sebebi boş zaman aktivitesine sahip olmak isteyen herkes için ulaşılabilir olması ve çok fazla el becerisi gerektirmiyor oluşu. Scrapbooking’i tam olarak hobi haline getirenlerimiz bir süre sonra mutlaka bir Die Cutting makinesi ediniyorlar.

Scrapbooking is much more popular now. It has been an excellent alternative for hobbyists and those who want to start a new hobby, especially during the pandemic. Its popularity's reason is that being accessible to anyone who wants to have a leisure time activity and does not require much handicraft. After a while, those who make scrapbooking a hobby get a Die Cutting Machine.

Scrapbooking Neden Seviliyor? Why is Scrapbooking Popular?

Hem sevdiklerine el emeği hediyeler vermek hem de boş zamanları kaliteli bir şekilde geçirmek isteyenlerin tercihi genellikle Scrapbooking oluyor. Aynı zamanda hayatınızı kendi yaptığınız birbirinden güzel albümler ve fotoğraflarla belgelemek, kendi hatıralarınızı yaratmak hem çok anlamlı hem de çok eğlenceli.

Scrapbooking is generally preferred by those who want to give handmade gifts to their loved ones and spend their free time. At the same time, it is both significant and fun to create your own album, document your life, and create your memories.

Sadece kağıt kesmek ve birbirine yapıştırmak olarak düşünmeyin. Aslında Scrapbooking’in arka planında ciddi anlamda yaratıcılık var hatta bu konuda yazılmış kitaplar ve rehberler var.

Please, do not just think of it as cutting paper and sticking them together. There is serious creativity in the background, and even books and guides are written about Scrapbooking.

Ben Scrapbooking için Hangi Makineyi Kullanıyorum? Which Machine Do I Use for Scrapbooking?

Ben Sizzix Big Shot Plus kullanıyorum. Büyük objelerle çalışması sevdiğim için A4 boyutunda olmasını istedim. Big Shot Plus’ın en büyük avantajı sadece kağıt değil aynı zamanda karton, karton, kumaş, keçe, deri ve alüminyum folyo kesilebiliyor.

I use Sizzix Big Shot Plus. I wanted it to be A4 size as I like working with large objects. The most significant advantage of Big Shot Plus is that it can cut paper and cardboard, cardboard, fabric, felt, leather, and aluminium foil.