Keçe Yapımı - Keçe Artıklarından Ne Yapılır? - How to Use Felt Scraps

keçe

Keçe Artıklarından Neler Yapılır?
How to Use Felt Scraps?


Bu sayfada olduğuna göre keçe seni de eğlenceli dünyasına çekmiş demektir. Keçe ile çalışmaya neyin sebep olduğunu hatırlamıyorum ama keçeyle ilk karşılaşmam ilkokulda Asos'ta aldığım heybe çanta ile oldu. Şimdikiler gibi şıkır şıkır değil ama %100 gerçek yün ve gerçek keçeleme tekniğiyle köydeki bir amcanın el emeği. Keçe heybeyi hala yaza aylarında kullanıyorum.

Since you are on this page, it means that felt has drawn you into its magical world. I don't remember what made me work with felt, but my first encounter with felt was with the saddlebag I bought at Asos in primary school. It's not as fancy as the current ones, but it's the handiwork of an uncle in the village with 100% natural wool and basic felting technique. I still use the felt saddlebag in summer.

Keçe Nedir? What is Felt?

Keçe %100 doğan hayvan yününden üretilmiş bir tekstil malzemesidir. Yünün farklı işlemlerle yoğunlaştırılması ve preslenmesi ile üretilir. Keçe hem çocuklar hem de büyükler için eğlenceli ve yaratıcılığı besleyen bir aktivite. Rengarenk keçelerden süsler, oyuncaklar ve daha birçok şey yapmak mümkün. Sanırım keçenin tek sorunu, çok fazla artık çıkması ve bu artıklarla ne yapacağımızı bilememiz.

Felt is a textile material produced from 100% animal wool. It is produced by condensing and pressing wool with different processes. Felt is a fun and creative activity for both children and adults. It is possible to make ornaments, toys, and many other things from colorful felt. The only problem with felt is that there is so much leftover that we don't know what to do.

Ben keçe artıklarını atmıyorum çünkü çok farklı yerlerde ihtiyaç olabiliyor ancak biriktikçe de yer kaplıyor. Keçe artıklarını değerlendirmek ve kullanışlı geri dönüşüm projeleri yapmak istiyorsan doğru yerdesin. Bu yazımda keçe artıklarından bardak altlığı (coaster) yapımının aşamalarını paylaştım.

I don't throw away felt scraps because I can use them in several places, but it also takes up space as it accumulates. If you want to use felt scraps and do worthwhile recycling projects, you are in the right place. In this article, I shared the stages of making coasters from felt scraps.

Keçeden Bardak Altlığı İçin Malzemeler Nelerdir? What Are the Materials For Felt Coaster?


keçe

Malzemeler çok fazla değil ve bir keçe geri dönüşüm projesi olduğu için elimde ne varsa kullandım.
  • Keçe artıkları
  • Makas
  • Dikiş ipi
  • İğne
  • Yaratıcılık
The materials are not much, and I used whatever I had.
  • Felt scraps
  • Scissors
  • Sewing thread
  • Needle
  • Creativity
keçe

İlk aşamada keçe artıklarından işime yarayacak olanları seçtim. Düzeltilmesi gerekenleri bazen düz bazen de sürfile makasıyla şekillendirdim. Bardak altlığımın şeklini oluşturdum.

In the first stage, I chose the felt scraps that would be useful. I shaped the things that needed to be corrected, sometimes straight and sometimes with overcast scissors. I created the shape of my coaster.


felt

Ardından makinede dikerken dağılmaması için teğel dikişiyle, keçe artıklarını birbirlerine tutturdum.

Then I attached the felt scraps with tacking stitches not to fall apart while sewing on the machine.


felt


keçe

Dikiş makinesinde keçelerin birleşme yönlerine göre düzgün bir şekilde diktim. Farklı dikiş modelleri de yapabilirsiniz. Zigzag ya da daha büyük dikişlerle de farklı bir model haline gelebilir.

I sewed it properly according to the joining directions of the felts on the sewing machine. You can also make different sewing patterns. It can also become a different model with zigzag or larger stitches.

Sonuç yukarıdaki gibi oldu. Çalışma masamda böyle bir şeye ihtiyacım varmış ama haberim yokmuş.
Alttaki resimde de annem için yaptığım bardak altlığı seti var. Onu yaparken de keçe artıklarından yararlandım. Eğer senin de keçe artıkların varsa ve henüz ne yapacağını bilmiyorsan, bardak altlığı yaparak başlayabilirsin.

The result was as above. I needed something like this on my desk. The picture below shows the coaster set I made for my mother. I used felt scraps while making it. If you have felt scraps and don't know what to do yet, you can start by making coasters.


keçe